Informatie

Zonder microcirculatie geen darmgezondheid

Terug naar overzicht
colon cleansing 1

Deze Blog heb ik vertaald vanuit een artikel dat ik in maart 2017 ontving!

Persmededeling

Dr. med. Monika Pirlet Gottwald

Dr. med. Monika Pirlet-Gottwald, Vice Voorzitter ZÄN EV, Referentiemedicus. “Fysische Vaattherapie  BEMER”(R)

“Zonder microcirculatie geen darmgezondheid”

Ook het maag-darmstelsel is afhankelijk van een functionerende microcirculatie. Wat dat concreet inhoud en wat bij een “storing” gebeurt, wordt uitgelegd door Dr. Med. Monika Pirlet-Gottwald, Vice Voorzitter van de overkoepelende organisatie van artsen voor Natuurgeneeskunde ( ZÄN e.v.).

Waarom is die Microcirculatie zo belangrijk?

Een kwart van onze doorbloeding stroomt door ons spijsverteringsstelsel tot in het netwerk van de kleinste arteriolen en capillairen. De bloedstroom levert voedingsstoffen en zuurstof voor de darmcellen en het vegetatieve zenuw- en immuun-systeem, en de bloedstroom absorbeert afvalstoffen om daarna weer terug te stromen. De verdeling van het bloed van de organen over de grote bloedvaten wordt door middel van hormonen, Prostaglandine en het vegetatieve zenuwstelsel gestuurd. In het orgaan zelf wordt de doorbloeding door autonome regulaties geleverd.

Geactiveerd door metabole stofwisselingsafvalstoffen als Koolstofdioxide, Lactaat, Stikstofmonoxide wordt het bloed dankzij ritmische vaatwandbewegingen in deze microcirculatie verdeeld. De regulatiebeweging, de zogenaamde vasotomie, is de doorslaggevende factor voor de darmgezondheid. Alleen zo kan de resorptie van het voedsel plaatsvinden en het immuunsysteem in werking worden gezet.

Welke therapieën helpen bij een verstoorde microcirculatie?

Een kleine verbetering kan worden bereikt met warmte of beweging. Een doelgerichte verbetering van de vasotomie is niet mogelijk met medicamenten, aangezien de gladde spierwanden van de vaatwanden niet gaan reageren. Echter kan een fysiek signaal van specifieke ritmische pulsen dit verbeteren, welke worden toegepast in de BEMER therapie. Beperkte vaatwandbewegingen worden bewezen significant verbeterd.

In welke mate profiteert een patiënt van de fysische vaattherapie?

De zuurstofverzorging van de cellen zal bij regelmatig toepassen rond de 30% verbeteren. Patiënten spreken in het bijzonder over duidelijke en snelle verbetering van spijsverteringsklachten, als een opgeblazen gevoel en obstipatie. Prikkelbare darmsyndroom komt tot rust. In mijn praktijk kon ik ook aantonen, dat oppervlakkige ontstekingen van de slijmhuid sneller afnamen. Echter moet opgemerkt worden dat ernstige klachten door een arts moeten worden onderzocht.

IMIN – International Microvascular Net

Moderne geneeskunde herkent steeds meer de complexe samenhang van het hele vasculaire systeem, en richt zich steeds meer op de wisselwerking tussen de grote bloedvaten en de micro bloedvaten in de perifere doorbloeding. IMIN is een internationaal netwerk van deskundigen op het gebied van onderzoek van de microcirculatie.

Voor meer informatie: http://www.imin-org.eu/index.php/de/ 

Expertnetwerk over thema Microcirculatie

Trefwoorden:

  • Zuurstofverzorging
  • Fysiotherapie
  • Darmgezondheid
  • Spijsvertering
  • immuunsysteem
  • Prikkelbare darmsyndroom
  • Constipatie
  • Ontstekingen