Geschiedenis van Baunscheidt-therapie
Deze therapievorm is ontwikkeld door Carl Baunscheidt, geboren 1809 in Westfalen. Hij studeerde natuur- en geesteswetenschappen. Verschillende uitvindingen staan op zijn naam waaronder een melkpomp, die toegepast kan worden bij mastitis puerperalis (ontsteking van de borstklier van een kraamvrouw), en een kunstbloedzuiger. In de loop der jaren, doordat hij vrij éénzijdige voeding tot zich nam, kreeg hij klachten, waardoor zijn rechter hand en arm langzaam verstijfde. Op een avond werd hij gestoken door een mug op de rug van zijn hand. Na deze prik kreeg hij een ontstekingsreactie en toen deze genezen was, voelde hij een duidelijke verbetering van zijn klachten: hij kon zijn hand beter bewegen. Dat zette hem aan tot het uitvinden van een apparaat waarmee hij zo’n muggenprik kon nabootsen. Hij ontwikkelde een apparaat met fijne naalden die kunstmatig openingen in de huid maakte. Daarnaast ontwikkelde hij een olie, waarvan de samenstelling tot op vandaag beschermd is, die in de openingen gewreven kon worden en een gelijke reactie aan een muggenprik opriep. Na proefnemingen was hij in korte tijd van zijn klachten af. Hierna volgde een periode waarmee hij bekendheid aan zijn apparaat en olie gaf en ook mensen daarmee ging behandelen. In korte tijd werd zijn methode wereldberoemd. Zijn apparaat noemde hij de “levenswekker” ofwel Dermatobiotikon.
De werking
Baunscheidt-therapie behoort tot de huidafleidende prikkeltherapievormen hoewel, gezien de werking, het bereik van de behandeling veel breder gezien kan worden.
1. Door prikkeling van de huidzenuwen kan men via de huidsegmenten, Headse zones, specifiek op de organen inwerken, waardoor hun functie en doorbloeding gestimuleerd worden.
2. Door de huidprikkeling worden de bloed- en lymfstroom gestimuleerd: er ontstaat een betere aanvoer van voedingsstoffen en zuurstof en een versnelde afvoer van afvalstoffen. Diepergelegen stuwingen kunnen door de betere bloedverdeling opgeheven worden.
3. Door prikkeling van het zenuwstelsel ontstaat tevens een effect op de hormoonhuishouding via het vegetatieve zenuwstelsel.
4. Door bovenstaande werkingen wordt het algemene afweersysteem gestimuleerd en het genezingsproces van het gehele organisme wordt positief beïnvloed: de stofwisseling wordt aangezet, blokkades worden opgeheven en de levenskracht neemt toe.
De reactie
De huidreactie die optreedt na een Baunscheidt-behandeling is in grote mate afhankelijk van de toestand van het basisbioregulatiesysteem (BBRS). Op zich is wel of geen sterke huidreactie geen maatstaf voor het therapeutisch effect van de behandeling. Door de fases van Reckeweg te hanteren, wordt duidelijk dat bepaalde chronische ziekten vaak heel goed weer kunnen genezen wanneer zij teruggeleid worden via een reactieve acute fase.
Het Baunscheidt-apparaat en de olie
Oorspronkelijk bestond het uit een metalen holle huls met een veer en een handvat met op de kop een naaldenplaat bevestigd met 33 naalden. Deze moet je met twee handen bedienen. Er zijn nadien verschillende apparaten ontwikkeld, alle met dezelfde functie, die ook met één hand te bedienen zijn. Het recept van de olie was tot in de Tweede Wereldoorlog het geheim van de familie Baunscheidt, waarmee zij heel rijk geworden zijn. Vroeger bevatte het crotonolie, hetgeen een carcinogene werking heeft; tegenwoordig zijn de oliën daar vrij van.
De werkwijze
Je hebt nodig:
– Baunscheidt-apparaat
– Baunscheidt-olie
– watten
– alcohol 70%
– rubber handschoen.
Bereid de patiënt goed voor. Je begint de te behandelen huid te desinfecteren met een watje met alcohol. Vervolgens ga je de naalden schieten op de te behandelen delen. Hoewel het niet in de intentie ligt, kun je soms wat speldenprikjes bloed trekken. Het is raadzaam jezelf en de patiënt te beschermen door het dragen van een handschoen. Heb je de huid behandeld dan kun je het zo snel mogelijk insmeren met de olie en goed nawrijven. Er zal roodheid en jeuk ontstaan en eventueel blaasjes gevuld met vocht. Na de behandeling is het belangrijk het gebied goed warm te houden en de patiënt goed te laten drinken, met name niet-zuurvormende dranken, zoals water of kruidenthee. Dus 24 uur lang geen koffie, alcohol, zwarte thee of frisdranken. Ook is het belangrijk het behandelde gebied minstens 24 uur droog te houden. Eventuele verhoging of een reactie elders is mogelijk.
De behandeling kan om de 10 – 14 dagen herhaald worden.
Bij droog puncteren, dus zonder gebruik van olie, kun je de behandeling om de 3 – 4 dagen herhalen. Droog puncteren geeft een zuivere reflexmatige werking en een verbeterde doorbloeding. Als profylaxe wordt het weleens toegepast tijdens reinigingskuren en dan met name op de rug.
De elf regels van Baunscheidt uit zijn “Lehrbuch des Baunscheidtismus”
1. Elke ernstige ziekte komt vanuit de rug en is hier optimaal te behandelen.
2. Men puncteert de rug afhankelijk van de ernst van de ziekte en de reactie-mogelijkheid van het lichaam 40 – 60 maal.
3. De olie zo goed inmasseren dat het niet meer afgeeft.
4. Vanaf de tweede dag mag men wrijven en krabben.
5. Is de reactie erg sterk en zijn de puisten nog niet weg, dan verlengt men de afstand tussen de behandelingen, maar normaal voldoet om de 10 dagen.
6. Zelfs de moeilijkste ziekten geneest men in 4 – 6 maanden.
7. De eerste drie dagen moet de patiënt oppassen voor tocht, koude en vochtigheid.
8. Men kan zijn normale werkzaamheden blijven doen, alleen het gebruik van zuurvormende voedingsmiddelen is af te raden.
9. Het Baunscheidtieren is volkomen ongevaarlijk en kan ook bij zuigelingen worden toegepast.
10. De kunstmatig toegebrachte poriën door het apparaat en de werking van de olie duurt slechts 10 dagen.
11. Hoe slechter de huidfunctie, vooral na inwrijvingen met andere preparaten, des te ongevoeliger is hij en zal de derde keer pas reageren, vooral de met jodium bewerkte huid werkt traag. Bij trage reacties is het dan ook goed de huid van tevoren met heet water te wassen of te borstelen.
Het is niet altijd zo dat hoe meer afvalstoffen hoe groter de huiduitslag; kwesties als een gevoelige huid, volbloedigheid en een ontstekingsachtige diathese kunnen zelfs een grotere rol spelen.
Het aantal punctaties is afhankelijk van:
– de duur van de ziekte
– resistentie
– leeftijd van de patiënt
– vitaliteit van de patiënt en
– de dikte van de huid.
De te behandelen plaatsen volgens Baunscheidt zelf zijn:
1. eerst de rug, paravertebraal, van onder naar boven.
2. de specifieke plaatsen: tussen de schouderbladen, strekzijde van boven- en onderarm, borstkas, epigastrium, leverstreek, onderste thoraxrand, lendestreek, bovenbeen strekzijde, tibiarand, kuiten, voet en voetzoelen (deze twee laatste alleen maar droog).
3. Alleen in uiterste noodzaak, maar liever te vermijden: okselholte, knieholte, vlak bij ogen, mond, neus en geslachtsdelen.
Verder is het altijd goed om pijnlijke drukpunten of gebieden te behandelen.
De optimale behandelplaatsen volgens Aschner zijn:
1. achter de oren, bij oog- en oorziekten en klachten van de kaken, tanden, kiezen en schedelholte.
2. nek en hals, bij ziekten van het hoofd en hals.
3. hele rug, met name tussen de schouderbladen, bij alle stoornissen.
4. buik, bij klachten van de buikorganen, hoofd en zenuwstelsel.
5. kuiten, in die gevallen waar het bloed weg moet van het hoofd en de borst.
Indicaties
Gevleugeld woord bij Baunscheidt-therapie is dat iedereen er mee te behandelen is behalve een ongeboren kind en een overleden persoon. In principe zijn ook alle stoornissen te behandelen, maar er zijn een aantal specifieke indicaties die zeer doeltreffend reageren op deze therapie, nl.:
1. acute en chronische zenuwontstekingen.
2. alle verdere acute en chronische ontstekingen.
3. alle pijnlijke processen.
Als contra-indicaties gelden:
open wonden, bloedkorsten, moedervlekken, wratten en etterige gebieden. Wel kan men dan er omheen puncteren.
Verder niet toepassen bij cachexie (algehele uitputting), oedeem (wel eromheen), op spataderen (wel eromheen), op perkamentachtige huid (bijv. na langdurig corticosteroïden gebruik), gangreen en in de directe omgeving van slijmvliezen. Bij eczeem kun je de tegengestelde gebieden Baunscheidtieren, bijv. de handrug bij eczeem op de handpalm.
Let op: wespenallergie. Een wespenallergie kan leiden tot een anafylactische shock, waarbij uiteindelijk een adrenaline-inspuiting bij de huisarts vereist kan zijn.
Literatuur: Syllabus Baunscheidt-therapie, C.W. de Kievit
Aschner-Fibel, U.Abele/Stiefvater, Haug Verlag, 1996
Aanbevolen literatuur: Baunscheidt, Die Akupunktur des Westens, Georg Kirchner – Ariston